چطور پلیس شویم
پلیس شدن از آن دست شغلهایی است که در کودکی رویای بچهها بوده و حتی عدهای در بزرگسالی هم این علاقه را فراموش نمیکنند و برای رسیدن به آن تلاش میکنند. در حال حاضر هم برخلاف قدیمترها که این شغل صورت مردانهتری داشت، ناجا برحسب شرایط به نیروی زن هم برای خدمت در سازمان احتیاج پیدا کرده و راه ورود به این شغل برای بانوان نیز باز است! در این مطلب سعی شده تمام ملزومات و شرایطی که برای ورود به این شغل مورد نیاز است بررسی شود.
چطور استخدام نیروی انتظامی شویم؟
تمام استخدامها براساس قانون مصوب مجلس شورای اسلامی است. استخدام در نیروی انتظامی در دو مقطع انجام میشود: مقطع درجه داری و مقطع افسری که هرکدام ویژگیها و شرایط مخصوص به خودشان را دارند.
نحوه ی استخدام پلیس در مقطع درجه داری
در این مقطع معمولا آقایان پذیرش میشوند اما براساس نیاز سازمان بعضا بانوان را هم پذیرش میکنند. به این صورت که کسانی که دیپلم را در یکی از شاخههای نظری گرفتهاند، براساس شرایط سنی که قانون مشخص کرده است یعنی حداقل سن 18 و حداکثر 22 و حداقل معدل 14 ، به مرکز استخدام استان مراجعه میکنند و پس از انجام مراحل گزینش در صورت موفیقت وارد دورهی آموزش میشوند و پس از آن خدمت در سازمان.
مراحل گزینش در مقطع درجه داری پلیس
اگر متقاضی دارای شرایط سنی و تحصیلی مناسب باشد، برای پشت سر گذاشتن مراحل گزینش به مراتب معرفی میشود. مراحل گزینش در این مقطع چندان متفاوت با مقطع افسری نیست. به این ترتیب که در ابتدا باید در آزمون ورودی که زیر نظر ناجا گرفته میشود شرکت کنند. بعد از آن در صورت گرفتن امتیاز لازم در آزمون باید به بهداری ناجا برای انجام معاینات و آزمون های جسمانی استخدامی مراجعه کنند. آزمونهایی نظیر: دو استقامت، دراز و نشست، بارفیکس و بطور کلی ورزشهایی که قدرت بدنی افراد با آنها سنجیده میشود. ضمنا افراد چه مرد و چه زن باید دارای حداقل 170 سانتی متر قد باشند. بعد از آمون جسمانی نوبت به انگشت نگاری برای تشخیص عدم ثبت سوء پیشینه در دستگاه قضایی میرسد و بعد از آن انجام مصاحبه و تحقیق از دوستان و اطرافیان آنها.
تعیین رسته در مقطع درجه داری پلیس
فردی که تمام مراحل سابق را با موفقیت پشت سر گذاشته باشد در این مرحله تعیین رستهی خدمتی میشود، رستههای مختلف مثل: راهنمایی رانندگی، مبارزه با مواد مخدر، پلیس تشخیص هویت، پلیس امنیت، پلیس نظام وظیفه و... که معمولا علاقهی خود فرد دخالت زیادی در این موضوع دارد مگر اینکه در طول دورهی آموزشی مشخص شود استحقاق انجام آن رسته را ندارد!
دوره ی آموزشی در مقطع درجه داری پلیس چه مدت طول می کشد و در چه مکانی است؟
افراد در این مقطع در دو مرحله آموزش میبینند، مرحله ی عمومی که حدود چهارماه طول میکشد و مرحله ی تخصصی که بسته به نوع رسته بین چهار تا شش ماه به طول میانجامد. محل آموزش پادگان هستند افراد تحت آموزش در تمام طول دوره ی آموزشی باید به صورت شبانه روز در آنجا مستقر باشند.
نحوه ی استخدام در مقطع افسری
در این مقطع پذیرش به دو صورت انجام میشود. اول کسانی که فوق دیپلم یا لیسانس رشتهی دیگری را دارند با حفظ شرایط سنی مشابه با مقطع درجه داری و براساس نیازهای مصوب ناجا به رشتههای مختلف مثل روانشناسی یا علوم اجتماعی با پشت سر گذاشتن مراحل گزینش که باز هم مشابه آزمونهای جسمانی و مراحلی است که در مقطع درجه داری طی میشد، وارد دوره ی آموزشی و پس از آن استخدام سازمان میشوند. کسانی که فوق دیپلم داشتهاند با درجه ی ستوان سومی و با درجهی ستوان دومی مشغول به خدمت میشوند.
چطور با کنکور پلیس شویم؟
مرحله دوم در مقطع افسری، شرکت در کنکور سراسری و انتخاب رشتهی علوم انتظامی است. این رشته جزء رشتههای نیمه متمرکز است. به این معنی که فقط رتبهی اکتسابی در کنکور تعیین کنندهی قبولی یا عدم قبولی داوطلب نیست بلکه مصاحبه و مراحل تحقیق به مراتب اهمیت بیشتری دارند. حداقل رتبه باید 2000 باشد با حفظ شرایط سنی حداقل 18 و حداکثر22 و حداقل معدل14. آزمون های جسمانی و مراحل گزینش و تحقیق در تمام مقاطع یکسان است.
دانشجویان دانشگاه افسری تا چه مقطعی امکان ادامه تحصیل دارند؟
در حال حاضر تنها دانشگاه افسری دانشکدهی افسری امین در تهران است که دانشجویانی که در این رشته مشغول به تحصیل هستند، پس از چهارسال دورهی کارشناسی و کسب درجهی ستوان دومی، الزام دارند که فارغالتحصیل شده و مشغول به خدمت در رستهی انتخابیشان شوند. بعد از آن اگر تمایل به ادامهی تحصیل داشته باشند میتوانند در حین خدمتشان ادامه تحصیل بدهند. در غیر این صورت هر چهارسال یکبار یک درجهی استحقاقی دریافت میکنند. که بعد از لیسانس و کسب درجه ستوان دومی به ترتیب به صورت: ستوان یکم، سروان، سرگرد، سرهنگ دوم، سرهنگ تمام و درجه سرتیپی خواهد بود. همه امکان رسیدن به درجات عالیه این شغل را دارند مگر درجاتی مثل سرتیپی که برحسب نیاز سازمان پذیرش میشود و یا اینکه فرد در طول خدمت مرتکب اشتباهی شده باشد که او را از رسیدن به درجات بالاتر منع کنند.
محل خدمت نیروهای پلیس چطور مشخص می شود؟
برای خانمهای متاهل معمولا محل خدمت همان محت سکونت همسرشان است اما بطور کلی محل خدمت افراد براساس دستورات سلسله مراتب سازمانی صورت میگیرد که برای هر فرد بسته به نوع رستهی خدمتش ممکن است متفاوت باشد، هرچند در چند سال اخیر سعی شده محل خدمت بومی باشد. جدای از آن براساس قانون هر فرد در طول خدمتش باید چند وقتی را در مناطق محروم و عملیاتی سپری کند.
وضعیت افسران زن در ناجا چگونه است؟
بطور کلی بین افسران زن و مرد تفاوتی وجود ندارد. چه در نحوه ی گزینش و استخدام، چه در انجام وظیفه و شرکت در عملیات ها. تنها در نقل و انتقال افسران زن یکسری محدودیت ها وجود دارد و ملاحظه ی بیشتری در رابطه با آنها صورت می گیرد.
درآمد پلیس ها چقدر است؟
پایه حقوقی با توجه به عواملی نظیر سنوات کاری، خدمت مرزی و میزان تحصیلات، متغیر است. اما معمولا به طور کلی از یک میلیون و هشتصد هزار تومان شروع میشود تا سه میلیون تومان. ساعت کاری مامورین آگاهی در حال حاضر از 7 صبح تا 2 بعد از ظهر و 5 عصر تا 10 شب است. مامورینی هم که شیفتی کار میکنند، معمولا 12 ساعت خدمت و 24 ساعت استراحت هستند. بازنشستگی این شغل هم مانند سایر شغلهای اداری بعد از سی سال خدمت با حقوق سی روزه است.