تنگه ابوالحیات در کجا قرار دارد
تنگه ابوالحیات در مسیر جاده چنارشاهیجان -شیراز قرار دارد که جز حوزه استحفاظی بخش کوهمره نودان به شمار می اید و به طریقی می شود انرا دروازه ورودی به کوچنار محسوب کرد
این تنگه خاص وزیبا که از آن با نام تنگ ابوالحیات یاد میشود دارای موقعیت استراتژیکی خاصی است که روزانه مسیر عبور تعداد زیادی از مسافران و ماشینهایی هستند که کالاهای تجاری صادراتی و وارداتی را از بندر بوشهر به سایر نقاط کشور انتقال می دهند واین مسیله باعث شده که مسولین به فکر چهاربانده کردن این شاه راه تجاری بیففتند .این تنگه در زمانهای گذشته کاربرد نظامی داشته و منظره جالب توجهی دارد و یادآور یکی از وقایع مهم تاریخ این سرزمین است. برخی از محققان بر این باورند این تنگه همان تنگهای است که آریوبرزن، سردار ایرانی در آن راه را بر سپاهیان اسکندر مقدونی بست. پس از آن نیز توانست تلفات سنگینی را بر سپاهیان وی وارد نماید.
بقایایی از جاده شاهی نیز در نزدیکی این تنگه به دست آمده که کاوش های باستان شناسی که تنگه بو الحیات صورت گرفته منجر به کشف یک جاده سنگ فرش باستانی شده که بیش از یک کیلومتر طول دارد. این جاده دشت ارژن را در محدوده کوه پهن به گذرگاه «ابوالحیات» پیوند می داده است.
تنگه ابوالحیات یک گذرگاه باستانی بوده که در دوران ساسانی نیز از آن استفاده می شده است. تحقیقات پیرامون آن ادامه دارد.
این تنگه مورد توجه گردشگران بسیاری است که به دلیل عدم وجود پارکینگ و
امنیت نمیتوانند در این مکان توقف کنند. این عوامل مشکلات بسیاری را نیز
برای راهنمایان گردشگری به وجود آورده است
در نزدیکی این تنگه روستای گاوکشک قرار دارد که به همت بخش خصوصی و مردم خونگرم و وطن دوست آن منطقه دارای امکانات ذرمانگاهی مجهز و اورژانس برای استفاده عموم و بخصوص گردشگران و مسافران می باشد و مقبره تاج الدین جمشید ابن ابوالحیات که در سال ۷۰۷ فوت نموده در آن میباشد. شباهت نام تنگه و نام جد صاحب مقبره نیز قابل توجه است. این تنگه منظره زیبایی دارد و با ایجاد امکانات لازم میتواند به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری مورد توجه قرار بگیرد.